Assalammualaikum...
celik-celik dapur ada beberapa kali mencuba berbagai-bagai resepi pau... untuk mendapatkan texture yg lembut dan gebu... so far resepi ini yg celik-celik dapur rasa boleh diterima pakai... resepi dari buku resepi lama peninggalan arwah bonda... yg celik-celik dapur sendiri tidak tahu asal usulnya... walaupun tak segebu pau yg dijual dikedai-kedai tapi ianya lembut sekali...
bahan-bahan inti:
celik-celik dapur ada beberapa kali mencuba berbagai-bagai resepi pau... untuk mendapatkan texture yg lembut dan gebu... so far resepi ini yg celik-celik dapur rasa boleh diterima pakai... resepi dari buku resepi lama peninggalan arwah bonda... yg celik-celik dapur sendiri tidak tahu asal usulnya... walaupun tak segebu pau yg dijual dikedai-kedai tapi ianya lembut sekali...
bahan-bahan inti:
200gm kacang merah
air secukupnya utk merebus
100gm brown sugar
sedikit garam
3 sudu besar minyak masak
cara-cara:
rebus kacang hingga kembang.
kisar kacang bersama air rebusan hingga halus.
satukan bahan-bahan inti dan masak hingga pekat.
kemudian masukkan minyak dan gaul rata.
bahan-bahan pau:
500gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu teh yis segera
2 sudu besar crisco
250gm air suamkeratan kertas berbentuk bulat atau segi4
cara-cara:
gaulkan semua bahan-bahan diatas kecuali air.
masukkan air sediki-sedikit hingga habis.
uli doh hingga licin.
tutup doh dengan kain bersih yg lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
tumbuk doh utk keluarkan angin dan bahagikan doh menjadi ketulan kecil.
bulat-bulatkan dan masukkan inti.
tutup kemas dan lapikkan doh diatas keratan kertas.
rehatkan doh yg telah siap tadi hingga naik lagi.
panaskan kukusan.
kukus selama 10minit.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 25-30 biji pau medium size)
No comments:
Post a Comment