Monday, 8 April 2013

Wonton Noodles Soup with Fried & Steam Wonton

Assalammualaikum...
resepi yang nak celik-celik dapur berkongsi pada hari ini is from Chinese kitchen but being a typical Malay celik-celik dapur buat sedikit perubahan mengikut selera Melayu... sudi-sudikanlah mencuba... :)))

bahan-bahan fried/steam wonton:
400gm mince chicken
200gm udang hidup/basah dicincang
100gm button mushroom dicincang
sedikit daun bawang dihiris nipis
sedikit daun parsley dihiris nipis
sedikit ground white pepper
garam secukup rasa
ready made wonton skin 

cara-cara:

gaulkan kesemua bahan-bahan diatas hingga sebati dan masukkan kedalm kulit wonton. 
tutup kulit wonton kemas-kemas.
bolehlah digoreng atau dikukus.

*** (resepi diatas boleh menghasilkan 50-60pcs)



bahan-bahan sup mee:

1kg daging dan ribs
100gm dried shitake mushroom direndam dan dihiris nipis
ready made wonton noodles direbus
sedikit sawi dicelur dan dipotong
2 inci halia diketuk
1 labu bawang putih dibuang kulit dan diketuk
2 biji bawang besar dipotong wedges
kiub ikan bilis jika suka
sesame oil jika suka
garam secukup rasa

cara-cara:

rebus daging dan ribs  bersama halia, bawang putih dan bawang besar dengan api yg sederhana.
buangkan buih2 hitam supaya mendapat sup yg jernih.
rebus hingga daging empuk.
setelah daging empuk keluarkan daging dan tapis sup.
daging bolehlah dihiris nipis.
didalam periuk yg berasingan panaskan sesame oil dan masukkan sup tadi serta shitake mushroom.
masukkan kiub ikan bilis dan juga garam secukup rasa.

*** (boleh dihidangkan dgn cili potong yg direndam dgn sedikit cuka dan kicap masin)

No comments:

Post a Comment