Assalammualaikum...
bosan jugakan kalau makan nasi hari-hari... celik-celik dapur memang tak suka makan nasi hari-hari... tapi apa kan daya my roommate suka makan nasi... dlm seminggu ada sehari celik-celik dapur selitkan menu tanpa nasi... tapi menu satay ada nasi juga, tapi nasi impit je lah...
resepi satay dan kuah satay adalah resepi arwah bonda... :)))
bahan-bahan satay:
1 ekor ayam saiz sederhana
3btg serai dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar (serbuk kunyit pun boleh)
2 ulas bawang putih
2 sudu teh garam
3 sudu besar gula (lagi manis lagi sedap)
1 sudu besar minyak masak
bamboo skewer direndam seketika didlm air
bahan-bahan renjis:
1-2btg serai dititik pangkalnya
1/2 cawan santan
2 sudu besar minyak
cara-cara:
potong isi ayam kecil-kecil berukuran 2cm.
gaulkan dengan bahan-bahan diatas, perapkan selama 2-3jam. (semlman lagi baik)
cucuk daging ayam dng bamboo skewer.
bakar diatas bara arang sambil direnjis dgn menggunakan serai yg dititik dengan campuran santan dan minyak hingga daging ayam masak.
hidangkan bersama kuah satay, ketupat nasi/nasi impit, timun dan bawang hiris.
***(boleh juga dibakar dlm grill pan, kemudian dimasukkan kedlm oven)
ini pula resepi satay ayam dari Hanamemories.blogspot...
bahan-bahan:
1kg ayam (celik-celik dapur guna thigh and breast part)
150gm gula pasir
100gm gula merah
100gm madu
2 sudu kecil garam
bahan-bahan kisar:
3 sudu besar biji ketumbar
2 sudu kecil jintan halus
1 sudu besar lada putih (celik-celik dapur guna serbuk)
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4 batang serai
1/2 inci kunyit hidup (celik-celik dapur guna 2 sudu besar serbuk kunyit)
cara-cara:
potong kecil isi ayam, cuci dan tos.
gaul ayam dgn bahan kisar bersama gula, garam dan madu.
perap selama 1 jam (boleh juga diperap semalaman di dalam fridge)
cucuk satay dan bakar seperti biasa.
bahan-bahan kuah satay:
1/2kg kacang digoreng tanpa minyak dibuang kulit dan dikisar tidak terlalu halus
100gm bawang merah dan dikisar
50gm udang kering digoreng tanpa minyak dan dikisar
10biji cili kering digereng bersama minyak dan dikisar
2 inci kulit kayu manis dikisar
3 kuntum bunga cengkih dikisar
2 kuntum bunga lawang dikisar
1 inci halia dikisar
2 inci lengkuas dititik
2 batang serai dititik
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak
garam dan gula
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis semua bahan-bahan kisar kecuali kacang hingga pecah minyak.
masukkan kacang kacau hingga sebati.
masukkan air asam jawa, tunggu seketika dan masukkan garam dan gula.
masukkan lengkuas dan serai, tunggu hingga pecah minyak.
***(jika terlalu pekat tambahkan sedikit air)
bosan jugakan kalau makan nasi hari-hari... celik-celik dapur memang tak suka makan nasi hari-hari... tapi apa kan daya my roommate suka makan nasi... dlm seminggu ada sehari celik-celik dapur selitkan menu tanpa nasi... tapi menu satay ada nasi juga, tapi nasi impit je lah...
resepi satay dan kuah satay adalah resepi arwah bonda... :)))
bahan-bahan satay:
1 ekor ayam saiz sederhana
3btg serai dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar (serbuk kunyit pun boleh)
2 ulas bawang putih
2 sudu teh garam
3 sudu besar gula (lagi manis lagi sedap)
1 sudu besar minyak masak
bamboo skewer direndam seketika didlm air
bahan-bahan renjis:
1-2btg serai dititik pangkalnya
1/2 cawan santan
2 sudu besar minyak
cara-cara:
potong isi ayam kecil-kecil berukuran 2cm.
gaulkan dengan bahan-bahan diatas, perapkan selama 2-3jam. (semlman lagi baik)
cucuk daging ayam dng bamboo skewer.
bakar diatas bara arang sambil direnjis dgn menggunakan serai yg dititik dengan campuran santan dan minyak hingga daging ayam masak.
hidangkan bersama kuah satay, ketupat nasi/nasi impit, timun dan bawang hiris.
***(boleh juga dibakar dlm grill pan, kemudian dimasukkan kedlm oven)
ini pula resepi satay ayam dari Hanamemories.blogspot...
bahan-bahan:
1kg ayam (celik-celik dapur guna thigh and breast part)
150gm gula pasir
100gm gula merah
100gm madu
2 sudu kecil garam
bahan-bahan kisar:
3 sudu besar biji ketumbar
2 sudu kecil jintan halus
1 sudu besar lada putih (celik-celik dapur guna serbuk)
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
4 batang serai
1/2 inci kunyit hidup (celik-celik dapur guna 2 sudu besar serbuk kunyit)
cara-cara:
potong kecil isi ayam, cuci dan tos.
gaul ayam dgn bahan kisar bersama gula, garam dan madu.
perap selama 1 jam (boleh juga diperap semalaman di dalam fridge)
cucuk satay dan bakar seperti biasa.
bahan-bahan kuah satay:
1/2kg kacang digoreng tanpa minyak dibuang kulit dan dikisar tidak terlalu halus
100gm bawang merah dan dikisar
50gm udang kering digoreng tanpa minyak dan dikisar
10biji cili kering digereng bersama minyak dan dikisar
2 inci kulit kayu manis dikisar
3 kuntum bunga cengkih dikisar
2 kuntum bunga lawang dikisar
1 inci halia dikisar
2 inci lengkuas dititik
2 batang serai dititik
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak
garam dan gula
cara-cara:
panaskan periuk dan masukkan minyak.
tumis semua bahan-bahan kisar kecuali kacang hingga pecah minyak.
masukkan kacang kacau hingga sebati.
masukkan air asam jawa, tunggu seketika dan masukkan garam dan gula.
masukkan lengkuas dan serai, tunggu hingga pecah minyak.
***(jika terlalu pekat tambahkan sedikit air)
No comments:
Post a Comment