Assalammualaikum...
mertabak utara kebanyakknya dipelepori oleh kedai-kedai makan mamak... yg pasti lawannya jeruk bawang dan kuah kari... mertabak sebelah selatan pula lawannya timun bersama sos tomato dan kuah kari... paling celik-celik suka mertabak Kg Melayu JB, sememangnya terbaik... nak-nak mertabak special or jumbo... celik-celik dapur sendiri dah lost track dgn keluaran terbaru mertabak Kg Melayu JB...
disini mana nak cari mertabak Kg Melayu... mertabak celik-celik dapur ada lah... teknik utk menghasilkan mertabak menggunakan kulit popia ini, celik-celik dapur belajar dari Mazwan Kesuma... sudi-sudikan lah mencuba...
bahan-bahan:
15 keping ready made kulit popia saiz paling besar
450gm mince beef atau mince chicken
10 biji bawang besar saiz sederhana dimayang
1 sudu besar chili peste yg telah dibend dgn bawang
1/2 kecil chili flakes (optional)
1 1/2 sudu besar serbuk rempah (boleh guna rempah kari/kurma/sup)
garam dan gula
minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali, masukkan minyak.
tumis chili paste hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk rempah.
kacau hingga rempah masak.
masukkan mince beef/chicken gaul rata.
setelah mince beef/chicken hampir masak masukkan bawang, kacau hingga bawang layu.
garam dan gula secukup rasa.
jika suka lebih pedas boleh tambah chili flakes.
masak hingga inti agak kering dgn menggunakan api perlahan.
sentiasa kacau utk mengelakkan inti dari hangus.
sejukkan.
cara-cara meyediakan mertabak:
didlm mangkuk kecil masukkan 2 atau 3 sudu besar inti dan pecahkan 2 biji telur dan kacau sebati.
ambil sekeping kulit popia sudukan bancuhan tadi dan lipat kulit popia menjadi 4persegi.
panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak.
letakkan kulit popia yg telah dimasukkan inti tadi di tengah-tengan frying pan dan digoreng.
tambahkan minyak seperti menggoreng roti canai.
balik-balikkan hingga masak.
utk bancuhan didlm mangkuk kecil tadi boleh menghasilkan 3 keping mertabak.
jika suka mertabak yg tebal bolehlah letak inti lebih.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 15-17keping mertabak)
mertabak utara kebanyakknya dipelepori oleh kedai-kedai makan mamak... yg pasti lawannya jeruk bawang dan kuah kari... mertabak sebelah selatan pula lawannya timun bersama sos tomato dan kuah kari... paling celik-celik suka mertabak Kg Melayu JB, sememangnya terbaik... nak-nak mertabak special or jumbo... celik-celik dapur sendiri dah lost track dgn keluaran terbaru mertabak Kg Melayu JB...
disini mana nak cari mertabak Kg Melayu... mertabak celik-celik dapur ada lah... teknik utk menghasilkan mertabak menggunakan kulit popia ini, celik-celik dapur belajar dari Mazwan Kesuma... sudi-sudikan lah mencuba...
bahan-bahan:
15 keping ready made kulit popia saiz paling besar
450gm mince beef atau mince chicken
10 biji bawang besar saiz sederhana dimayang
1 sudu besar chili peste yg telah dibend dgn bawang
1/2 kecil chili flakes (optional)
1 1/2 sudu besar serbuk rempah (boleh guna rempah kari/kurma/sup)
garam dan gula
minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali, masukkan minyak.
tumis chili paste hingga naik bau, kemudian masukkan serbuk rempah.
kacau hingga rempah masak.
masukkan mince beef/chicken gaul rata.
setelah mince beef/chicken hampir masak masukkan bawang, kacau hingga bawang layu.
garam dan gula secukup rasa.
jika suka lebih pedas boleh tambah chili flakes.
masak hingga inti agak kering dgn menggunakan api perlahan.
sentiasa kacau utk mengelakkan inti dari hangus.
sejukkan.
cara-cara meyediakan mertabak:
didlm mangkuk kecil masukkan 2 atau 3 sudu besar inti dan pecahkan 2 biji telur dan kacau sebati.
ambil sekeping kulit popia sudukan bancuhan tadi dan lipat kulit popia menjadi 4persegi.
panaskan frying pan, masukkan sedikit minyak.
letakkan kulit popia yg telah dimasukkan inti tadi di tengah-tengan frying pan dan digoreng.
tambahkan minyak seperti menggoreng roti canai.
balik-balikkan hingga masak.
utk bancuhan didlm mangkuk kecil tadi boleh menghasilkan 3 keping mertabak.
jika suka mertabak yg tebal bolehlah letak inti lebih.
***(resepi diatas boleh menghasilkan 15-17keping mertabak)
Wahhh....tersodak den! Ahem!
ReplyDelete