Sunday, 14 April 2013

Lemang Kukus

Assalammualaikum...
lemang mmg menjadi tumpuan dan rata-rata orang membakar lemang sehari sebelum Syawal menjelang... dan lebih ramai yg menjadi pembeli termasuklah celik-celik dapur... bagi orang utara semenanjung pula ketupat daun palas menjadi pilihan... memandangkan daun palas dan buluh lemang tiada di sini celik-celik dapur mencari alternative lain utk memastikan di pagi Syawal semestinya ada pulut selain nasi impit dihidangkan bersama rendang... maka terjadilah lemang kukus...


bahan-bahan:
1kg beras pulut dibersihkan dan ditos.
400ml santan (boleh lebihkan santan jika perlu)
300gm santan serbuk
sedikit garam
daun pisang dibersihkan dan dilayur
tali utk mengikat



cara-cara:

campurkan santan pekat, santan serbuk dan garam, kacau rata.
dengan menggunakan non stick cooking pot masak beras pulut bersama santan.
santan mesti sama paras dgn beras pulut.
sentiasa kacau utk mengelakkan beras pulut dari berkerak.
masak hingga santan kering.
balut pulut dgn menggunakan daun pisang menjadi bentuk cylinder dan diikat dikedua-dua hujung.
kukus pulut sehingga betul-betul masak.
setelah sejuk bolehlah dipotong.

***(cara balutan lemang kukus sama seperti balutan lopes utara)
***(lebih elok jika lemang dimasak sehari sebelum dihidangkan supaya lemang betul-betul kering air)

No comments:

Post a Comment