Monday, 29 April 2013

Barracuda Goreng Cili

Assalammualaikum...
dipendekkan cerita, sbb ceritanya panjang sangat... semlm celik-celik dapur dapat ikan barracuda fresh dari rakan yang pergi memancing... teringat Encik Nelayan Nabih Saleh yang sering menghantar hasil tangkapannya hingga ke muka pintu...

so berbalik pada barracuda... celik-celik dapur tak pernah pun beli barracuda sebelum ni... kira 1st time nak try masak, apa rasa isinya pun tak tahu... so ini hasilnya...

bahan-bahan
1 ekor ikan barracuda saiz kecil disiang bersih dan dipotong

6 biji cili merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
1/2 biji bawang dipotong bulat
sedikit garam, serbuk kunyit dan gula
minyak utk menggoreng


cara-cara:
gaulkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
kemudian digoreng jangan terlalu garing, diangkat dan ketepikan.
kurangkan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan garam dan gula, kacau rata.
masukkan semula ikan dan bawang yang dipotong bulat.


2 comments:

  1. Sis,

    Ikan nie lebih kurang mcm ikan tenggiri yea?
    Pernah dengar tapi tak pernah lihat & makan

    ReplyDelete
  2. seakan-akan tenggiri... tapi moncongnya lagi panjang n gigi pun lagi tajam compared to tenggiri... isinya lagi lembut dari tenggiri... :))

    ReplyDelete