Assalammualaikum...
dipendekkan cerita, sbb ceritanya panjang sangat... semlm celik-celik dapur dapat ikan barracuda fresh dari rakan yang pergi memancing... teringat Encik Nelayan Nabih Saleh yang sering menghantar hasil tangkapannya hingga ke muka pintu...
so berbalik pada barracuda... celik-celik dapur tak pernah pun beli barracuda sebelum ni... kira 1st time nak try masak, apa rasa isinya pun tak tahu... so ini hasilnya...
bahan-bahan
1 ekor ikan barracuda saiz kecil disiang bersih dan dipotong
6 biji cili merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
1/2 biji bawang dipotong bulat
sedikit garam, serbuk kunyit dan gula
minyak utk menggoreng
cara-cara:
gaulkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
kemudian digoreng jangan terlalu garing, diangkat dan ketepikan.
kurangkan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan garam dan gula, kacau rata.
masukkan semula ikan dan bawang yang dipotong bulat.
dipendekkan cerita, sbb ceritanya panjang sangat... semlm celik-celik dapur dapat ikan barracuda fresh dari rakan yang pergi memancing... teringat Encik Nelayan Nabih Saleh yang sering menghantar hasil tangkapannya hingga ke muka pintu...
so berbalik pada barracuda... celik-celik dapur tak pernah pun beli barracuda sebelum ni... kira 1st time nak try masak, apa rasa isinya pun tak tahu... so ini hasilnya...
bahan-bahan
1 ekor ikan barracuda saiz kecil disiang bersih dan dipotong
6 biji cili merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang besar dikisar
1/2 biji bawang dipotong bulat
sedikit garam, serbuk kunyit dan gula
minyak utk menggoreng
cara-cara:
gaulkan ikan dgn garam dan serbuk kunyit.
kemudian digoreng jangan terlalu garing, diangkat dan ketepikan.
kurangkan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
masukkan garam dan gula, kacau rata.
masukkan semula ikan dan bawang yang dipotong bulat.
Sis,
ReplyDeleteIkan nie lebih kurang mcm ikan tenggiri yea?
Pernah dengar tapi tak pernah lihat & makan
seakan-akan tenggiri... tapi moncongnya lagi panjang n gigi pun lagi tajam compared to tenggiri... isinya lagi lembut dari tenggiri... :))
ReplyDelete