Wednesday, 27 August 2014

Roast Chicken

Assalammualaikum...
kalau buat Yorkshire pudding mesti ada roast beef atau roast chicken baru ngam... sebelum sediakan batter untuk Yorkshire pudding celik-celik dapur marinate ayam... ini resepi campak-campak apa yang ada dalam fridge and kitchen cabinet...


bahan-bahan:
1 ekor ayam dicuci bersih dan dilap kering
1 biji bawang besar dipotong 8
1 labu bawang putih dikopek kulit dan diketuk
2 biji buah tomato dipotong 8
1 1/2 sudu besar crush black pepper
2 sudu besar dried coriander
2 sudu besar ground garlic
1/2 sudu kecil paprika
2 sudu besar gula
2 sudu besar sea salt
2 sudu besar lemon juice


cara-cara:
satukan crush black pepper, dried coriander, ground garlic, paprika, gula dan sea salt.
gaul sebati campuran diatas.
sapukan campuran tadi pada dalam dan luar ayam serta dibawah kulit ayam.
masukkan sebahagian dari bawang besar, bawang putih dan tomato didalam perut ayam.
selebihnya letak didalam roasting pan.
letakkan ayam ke dalam roasting pan dan tuang lemon juice diatasnya.
cover roasting pan dengan aluminium foil.
panaskan oven pada suhu 200'C menggunakan api atas dan bawah.
bakar selama 45minit - 1jam atau hingga ayam masak.


*** (setelah ayam masak bahan-bahan yang tertinggal dalam roasting pan celik-celik dapur blend halus untuk jadikan gravy)
*** (boleh tambah honey jika suka)
*** (penambahan atau pengurangan garam dan gula terpulang pada selera masing-masing)

 

No comments:

Post a Comment