Assalammualaikum...
semalam setelah puas bersantai sendirian dirumah tanpa anak-anak, hari ni seperti biasa menyambung tugasan harian as home ministry... pagi tadi tak lah selepas subuh, tapi pagi lah ye... around 7.30am celik-celik dapur nak sediakan breakfast... nak buat apa ye???
lebihan daun pisang utk tepung bungkus last week masih ada dan masih hijau... dah lama teringin tapi tak terbuat... risau tak menjadi... maklumlah celik-celik dapur bukannya pandai sangat buat kuih-kuih melayu... tapi disebabkan terpaksa kenalah belajar... kalau malas tak makan lah jawabnya... dan yang penting sekali mesti kena dengan selera tekak celik-celik dapur...
Alhamdulillah 1st attempt menjadi... dan food tester pun cakap ok... siapa lagi kalau bukan adik June ditingkat atas... :)))
bahan-bahan:
250gm tepung beras pulut
80gm tepung beras pulut hitam
sedikit air
400ml santan
sedikit garam
sedikit minyak masak
daun pisang dilayur
*** bahan-bahan utk inti kelapa manis boleh rujuk pada pos tepung bungkus atau kuih ketayap...
cara-cara:
campurkan santan dan garam.
masak diatas api yang sederhana hingga pekat.
sejukkan (room temperature)
satukan tepung beras pulut dan beras pulut hitam dan kacau rata.
masukkan sedikit demi sedikit air dah uli hingga menjadi doh yang lembut tapi tidak melekat ditangan.
bulat-bulat dan leperkan.
masukkan inti kelapa manis dan tutup kemas.
daun pisang yang telah dilayur dilap bersih dan dipotong kecil.
sapukan sedikit minyak masak diatas daun pisang.
letakkan 1 sudu besar santan pekat dan bebola inti tadi.
lipat kemas daun pisang.
ulang proses hingga selesai.
didihkan air dan kukus selama 15minit.
**** (sila abaikan balutan celik-celik dapur ya... sememangnya FAIL)
semalam setelah puas bersantai sendirian dirumah tanpa anak-anak, hari ni seperti biasa menyambung tugasan harian as home ministry... pagi tadi tak lah selepas subuh, tapi pagi lah ye... around 7.30am celik-celik dapur nak sediakan breakfast... nak buat apa ye???
lebihan daun pisang utk tepung bungkus last week masih ada dan masih hijau... dah lama teringin tapi tak terbuat... risau tak menjadi... maklumlah celik-celik dapur bukannya pandai sangat buat kuih-kuih melayu... tapi disebabkan terpaksa kenalah belajar... kalau malas tak makan lah jawabnya... dan yang penting sekali mesti kena dengan selera tekak celik-celik dapur...
Alhamdulillah 1st attempt menjadi... dan food tester pun cakap ok... siapa lagi kalau bukan adik June ditingkat atas... :)))
bahan-bahan:
250gm tepung beras pulut
80gm tepung beras pulut hitam
sedikit air
400ml santan
sedikit garam
sedikit minyak masak
daun pisang dilayur
*** bahan-bahan utk inti kelapa manis boleh rujuk pada pos tepung bungkus atau kuih ketayap...
cara-cara:
campurkan santan dan garam.
masak diatas api yang sederhana hingga pekat.
sejukkan (room temperature)
satukan tepung beras pulut dan beras pulut hitam dan kacau rata.
masukkan sedikit demi sedikit air dah uli hingga menjadi doh yang lembut tapi tidak melekat ditangan.
bulat-bulat dan leperkan.
masukkan inti kelapa manis dan tutup kemas.
daun pisang yang telah dilayur dilap bersih dan dipotong kecil.
sapukan sedikit minyak masak diatas daun pisang.
letakkan 1 sudu besar santan pekat dan bebola inti tadi.
lipat kemas daun pisang.
ulang proses hingga selesai.
didihkan air dan kukus selama 15minit.
**** (sila abaikan balutan celik-celik dapur ya... sememangnya FAIL)
No comments:
Post a Comment