Assalammualaikum...
as usual selepas anak-anak ke sekolah... celik-celik dapur pun mula sibuk dgn routine harian... semalam anak-anak celik-celik dapur dah request nak makan spaghetti bolognaise for lunch... senang keje lah kan... tapi utk celik-celik dapur and my roommate... tak kan spaghetti bolognaise juga!!! kurang menarik...
setelah difikir-fikirkan... tengok bahan pun ada, maka jadilah mee rebus... cuma celik-celik dapur agak malas nak buat udang goreng(pendaram) sebab nak kena kemas rumah pulak lepas masak... apa-apa pun celik-celik dapur sertakan sekali resepi pendaram... :)))
bahan-bahan:
500gm daging bersama direbus
500gm mee kuning dicelur
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
bahan A:
20 biji cili kering dibuang biji
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup (boleh guna serbuk kunyit)
sedikit lengkuas
sedikit lada hitam
2 sudu besar taucu
(blend semua bahan-bahan A)
bahan B:
3 cawan santan pekat
4 biji kentang saiz sederhana (kalau ada keledek lagi manis) direbus
300gm udang segar dibuang kulit
300gm udang kering
(blend semua bahan-bahan B)
bahan hiasan:
telur rebus
taugeh dicelur
daun bawang
cili hijau
limau nipis (limau kasturi lagi sedap)
cara-cara:
tumis bahan A hingga garing.
masukkan bahan B dan kacau.
daging yg direbus dihiris nipis masukkan kedlm kuah tadi.
jika terlalu pekat tambahkan dgn air rebusan daging.
penderam:
6 sudu besar tepung gandum
udang kering diblend
sedikit garam
dibancuh dgn air jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair
cara-cara:
dgn menggunakan sudu besar, cedok adunan tadi dan leperkan kedlm minyak panas.
goreng hingga keperangan.
angkat dan toskan dan simpan dlm bekas kedap udara.
as usual selepas anak-anak ke sekolah... celik-celik dapur pun mula sibuk dgn routine harian... semalam anak-anak celik-celik dapur dah request nak makan spaghetti bolognaise for lunch... senang keje lah kan... tapi utk celik-celik dapur and my roommate... tak kan spaghetti bolognaise juga!!! kurang menarik...
setelah difikir-fikirkan... tengok bahan pun ada, maka jadilah mee rebus... cuma celik-celik dapur agak malas nak buat udang goreng(pendaram) sebab nak kena kemas rumah pulak lepas masak... apa-apa pun celik-celik dapur sertakan sekali resepi pendaram... :)))
bahan-bahan:
500gm daging bersama direbus
500gm mee kuning dicelur
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
bahan A:
20 biji cili kering dibuang biji
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup (boleh guna serbuk kunyit)
sedikit lengkuas
sedikit lada hitam
2 sudu besar taucu
(blend semua bahan-bahan A)
bahan B:
3 cawan santan pekat
4 biji kentang saiz sederhana (kalau ada keledek lagi manis) direbus
300gm udang segar dibuang kulit
300gm udang kering
(blend semua bahan-bahan B)
bahan hiasan:
telur rebus
taugeh dicelur
daun bawang
cili hijau
limau nipis (limau kasturi lagi sedap)
cara-cara:
tumis bahan A hingga garing.
masukkan bahan B dan kacau.
daging yg direbus dihiris nipis masukkan kedlm kuah tadi.
jika terlalu pekat tambahkan dgn air rebusan daging.
penderam:
6 sudu besar tepung gandum
udang kering diblend
sedikit garam
dibancuh dgn air jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair
cara-cara:
dgn menggunakan sudu besar, cedok adunan tadi dan leperkan kedlm minyak panas.
goreng hingga keperangan.
angkat dan toskan dan simpan dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment