Wednesday, 5 June 2013

Gulai Asam Pedas Black Seabream

Assalammualaikum...
2 hari lepas celik-celik dapur dapat fresh seabream dan murah pulak tu... isinya yang lembut sesuai sangat kalau dibuat sup, kari, asam pedas atau pun digoreng... bak kata semua-semua bolehlah... tapi celik-celik dapur buat bahagian kepala je... badannya digoreng... :)))


bahan-bahan:
1 kepala seabream
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
daun kesum secukupnya
1 btg serai diketuk
3-4 sudu besar chili paste yg telah di blend bersama bawang
1 biji buah tomato dipotong 4
1 biji timun saiz kecil dipotong memanjang
air asam jawa secukupnya
sedikit kunyit hidup di blend bersama cili atau serbuk kunyit
garam dan gula
minyak utk menumis


cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis cili hingga betul-betul masak.
masukkan air asam jawa.
biarkan mendidih.
masukkan kepala ikan, serai, daun kesum dan bunga kantan.
biarkan seketika.
masukkan garam dan gula secukupnya.
masukkan buah tomato dan timun.

 

2 comments: