Assalammualaikum...
2 hari lepas celik-celik dapur dapat fresh seabream dan murah pulak tu... isinya yang lembut sesuai sangat kalau dibuat sup, kari, asam pedas atau pun digoreng... bak kata semua-semua bolehlah... tapi celik-celik dapur buat bahagian kepala je... badannya digoreng... :)))
bahan-bahan:
1 kepala seabream
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
daun kesum secukupnya
1 btg serai diketuk
3-4 sudu besar chili paste yg telah di blend bersama bawang
1 biji buah tomato dipotong 4
1 biji timun saiz kecil dipotong memanjang
air asam jawa secukupnya
sedikit kunyit hidup di blend bersama cili atau serbuk kunyit
garam dan gula
minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis cili hingga betul-betul masak.
masukkan air asam jawa.
biarkan mendidih.
masukkan kepala ikan, serai, daun kesum dan bunga kantan.
biarkan seketika.
masukkan garam dan gula secukupnya.
masukkan buah tomato dan timun.
2 hari lepas celik-celik dapur dapat fresh seabream dan murah pulak tu... isinya yang lembut sesuai sangat kalau dibuat sup, kari, asam pedas atau pun digoreng... bak kata semua-semua bolehlah... tapi celik-celik dapur buat bahagian kepala je... badannya digoreng... :)))
bahan-bahan:
1 kepala seabream
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
daun kesum secukupnya
1 btg serai diketuk
3-4 sudu besar chili paste yg telah di blend bersama bawang
1 biji buah tomato dipotong 4
1 biji timun saiz kecil dipotong memanjang
air asam jawa secukupnya
sedikit kunyit hidup di blend bersama cili atau serbuk kunyit
garam dan gula
minyak utk menumis
cara-cara:
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis cili hingga betul-betul masak.
masukkan air asam jawa.
biarkan mendidih.
masukkan kepala ikan, serai, daun kesum dan bunga kantan.
biarkan seketika.
masukkan garam dan gula secukupnya.
masukkan buah tomato dan timun.
ensem sungguh seabrem asam pedas
ReplyDelete:)))
Delete