Assalammualaikum...
dlm kesibukan semalam sempat celik-celik dapur mencuba resepi fish ball yang dah lama terperuk dlm fail resepi celik-celik dapur... kalau ikutkan resepi menggunakan king fish fillet, tapi celik-celik dapur guna white fish fillet, isi nya lebih lembut... silapnya celik-celik dapur tak ikut betul-betul resepi, gara-gara nak extra sedaplahkan... maka terkeraslah sedikit... apa-apa pun nak makan sendiri kan!!! ini lah hasilnya...
bahan-bahan:
400gm isi ikan tenggiri
1/2 btg carrot dipotong dadu kecil
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil ground white pepper
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil bicarbonate of soda
cara-cara:
masukkan isi ikan, white pepper dan garam kedlm food processor dan mesin hingga lumat.
masukkan tepung jagung, tepung ubi dan air sejuk.
mesin lagi hingga sebati.
masukkan carrot dan daun bawang, mesin hingga kenyal.
bulat-bulatkan adunan tadi.
didihkan air dan rebus fish ball hingga timbul, bolehlah di angkat.
dlm kesibukan semalam sempat celik-celik dapur mencuba resepi fish ball yang dah lama terperuk dlm fail resepi celik-celik dapur... kalau ikutkan resepi menggunakan king fish fillet, tapi celik-celik dapur guna white fish fillet, isi nya lebih lembut... silapnya celik-celik dapur tak ikut betul-betul resepi, gara-gara nak extra sedaplahkan... maka terkeraslah sedikit... apa-apa pun nak makan sendiri kan!!! ini lah hasilnya...
bahan-bahan:
400gm isi ikan tenggiri
1/2 btg carrot dipotong dadu kecil
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil ground white pepper
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil bicarbonate of soda
cara-cara:
masukkan isi ikan, white pepper dan garam kedlm food processor dan mesin hingga lumat.
masukkan tepung jagung, tepung ubi dan air sejuk.
mesin lagi hingga sebati.
masukkan carrot dan daun bawang, mesin hingga kenyal.
bulat-bulatkan adunan tadi.
didihkan air dan rebus fish ball hingga timbul, bolehlah di angkat.
Wah best2
ReplyDeletetq for the recipes.
no problem dear... :)))
Delete