Monday, 27 May 2013

London Hazel/Almond

Assalammualaikum...
tak lama lagi kan dah nak puasa... kuih yang menjadi kemestian bila menjelang Syawal... masih segar diingatan last year celik-celik dapur sekeluarga beraya di Perth WA... tahun ni insyaallah akan beraya semula di bumi Bahrain...


bahan-bahan A:
125gm butter
70gm gula castor
1 biji kuning telur
140gm tepung gandum
80gm tepung jagung
20gm tepung custard
bahan-bahan B:
250gm cooking chocolate
60gm butter

bahan-bahan C:
250gm hazel/almond dipanggang
125gm hazel/almond cincang


cara-cara:pukul butter & gula hingga kembang.
masukkan kuning telur.
masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung castard.
gaulkan hingga menjadi doh.
bulatkan adunan tadi dan masukkan hazel/almond.
bakar hingga kekuningan.
biarkan hingga sejuk.
masak bahan B diatas api kecil beralaskan air.
bila cooking chocolate tadi sebati bolehlah dituangkan keatas biskut yg telah dimasukkan kedlm magkuk kertas.
hiaskan dgn badam cincang


 

No comments:

Post a Comment