Assalammualaikum...
tak lama lagi kan dah nak puasa... kuih yang menjadi kemestian bila menjelang Syawal... masih segar diingatan last year celik-celik dapur sekeluarga beraya di Perth WA... tahun ni insyaallah akan beraya semula di bumi Bahrain...
bahan-bahan A:
125gm butter
70gm gula castor1 biji kuning telur
140gm tepung gandum
80gm tepung jagung
20gm tepung custard
bahan-bahan B:
250gm cooking chocolate
60gm butter
bahan-bahan C:
250gm hazel/almond dipanggang
125gm hazel/almond cincang
cara-cara:pukul butter & gula hingga kembang.
masukkan kuning telur.
masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung castard.
gaulkan hingga menjadi doh.
bulatkan adunan tadi dan masukkan hazel/almond.
bakar hingga kekuningan.
biarkan hingga sejuk.
masak bahan B diatas api kecil beralaskan air.
bila cooking chocolate tadi sebati bolehlah dituangkan keatas biskut yg telah dimasukkan kedlm magkuk kertas.
hiaskan dgn badam cincang
tak lama lagi kan dah nak puasa... kuih yang menjadi kemestian bila menjelang Syawal... masih segar diingatan last year celik-celik dapur sekeluarga beraya di Perth WA... tahun ni insyaallah akan beraya semula di bumi Bahrain...
bahan-bahan A:
125gm butter
70gm gula castor1 biji kuning telur
140gm tepung gandum
80gm tepung jagung
20gm tepung custard
bahan-bahan B:
250gm cooking chocolate
60gm butter
bahan-bahan C:
250gm hazel/almond dipanggang
125gm hazel/almond cincang
cara-cara:pukul butter & gula hingga kembang.
masukkan kuning telur.
masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung castard.
gaulkan hingga menjadi doh.
bulatkan adunan tadi dan masukkan hazel/almond.
bakar hingga kekuningan.
biarkan hingga sejuk.
masak bahan B diatas api kecil beralaskan air.
bila cooking chocolate tadi sebati bolehlah dituangkan keatas biskut yg telah dimasukkan kedlm magkuk kertas.
hiaskan dgn badam cincang
No comments:
Post a Comment