Assalammualaikum...
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran diruangan My Little Kitchen, celik-celik dapur... rindu rasanya... little kitchen setiap hari berasap tapi tak berkesempatan shj... hari ini celik-celik dapur ingin berkongsi resepi simple yg celik-celik dapur reka sendiri semasa masih lagi bergelar student... selalunya kalau pulang dari class, perut dah lapar... jadi belasah aje apa yang ada dlm fridge, ada 1 lauk dan 1 sayur, cukuplah tu... janji perut kenyang... :)))
bahan-bahan:
500gm kambing beserta tulang
150gm plain yogurt
3 biji bawang besar dihiris nipis
10 ulas bawang putih dihiris nipis
1 biji lemon diambil jus
2 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah dihiris nipis
2 tangkai daun bawang dihiris
2 inci halia dihiris nipis
2 btg serai dihiris nipis
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya
air
cara-cara:
cuci bersih kambing dan tos.
gaul kambing bersama sedikit garam, serbuk kunyit dan yogurt.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bawang, halia dan serai hingga kekuningan.
masukkan kambing dan jus lemon dan gaul rata.
masukkan bahan-bahan lain.
masak hingga kering atau daging empuk.
jika perlu utk melembutkan daging boleh tambah air.
***(boleh juga guna cili padi jika suka lebih pedas)
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran diruangan My Little Kitchen, celik-celik dapur... rindu rasanya... little kitchen setiap hari berasap tapi tak berkesempatan shj... hari ini celik-celik dapur ingin berkongsi resepi simple yg celik-celik dapur reka sendiri semasa masih lagi bergelar student... selalunya kalau pulang dari class, perut dah lapar... jadi belasah aje apa yang ada dlm fridge, ada 1 lauk dan 1 sayur, cukuplah tu... janji perut kenyang... :)))
bahan-bahan:
500gm kambing beserta tulang
150gm plain yogurt
3 biji bawang besar dihiris nipis
10 ulas bawang putih dihiris nipis
1 biji lemon diambil jus
2 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah dihiris nipis
2 tangkai daun bawang dihiris
2 inci halia dihiris nipis
2 btg serai dihiris nipis
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak secukupnya
air
cara-cara:
cuci bersih kambing dan tos.
gaul kambing bersama sedikit garam, serbuk kunyit dan yogurt.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bawang, halia dan serai hingga kekuningan.
masukkan kambing dan jus lemon dan gaul rata.
masukkan bahan-bahan lain.
masak hingga kering atau daging empuk.
jika perlu utk melembutkan daging boleh tambah air.
***(boleh juga guna cili padi jika suka lebih pedas)
No comments:
Post a Comment