Saturday, 26 July 2014

Bibimbap

Assalammualaikum...
last night iftar was my first time preparing bibimbap... celik-celik dapur ingin berkongsi resepi bibimbap yang celik-celik dapur olah mengikut selera celik-celik dapur and My Precious Little Azri...

bahan-bahan:
minyak untuk menggoreng
400gm minced beef
1 biji bawang besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih diracik halus
1/2 inci halia diracik halus
1 1/2 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil chili flakes
1 batang carrot medium size julienne
2 batang timun medium size julienne
5 kuntum shiitake mushrooms dihiris nipis
1 pack tauge
4 biji telur
4 cawan nasi yang siap dimasak (celik-celik dapur guna sushi rice)
sedikit garam dan gula atau honey

cara-cara:
panaskan frying pan masukkan 3 sudu besar minyak.
tumis bawang besar, bawang putih dan halia seketika jangan sampai hangus.
masukkan chili flakes kacau rata.
masukkan minced beef kacau sebati.
masukkan kicap manis, garam dan gula atau honey.
stir fry for 5 minutes.
remove from the heat and set aside.

menggunakan pan yang sama panaskan 1 sudu besar minyak.
masukkan carrot stir fry until tender.
remove from the heat and set aside.
ulang proses yang sama untuk timun, shiitake mushroom dan tauge.

goreng telur sunny-side up.
cara-cara menghidang:
masukkan nasi ke dalam mangkuk.
letakkan telur diatas nasi.
susun minced beef and vegetables around the egg.
dan letakkan hot chili paste.



*** cara memakannya gaulkan semua bahan-bahan didalam magkuk dan bolehlah di Ngap!!! hehehe...
*** sebaiknya bibimbap dihidangkan didalam stone bowls untuk mengekalkan kepanasan...


bahan-bahan untuk hot chili paste:
100gm cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit garam, gula atau honey
minyak untuk menggoreng

cara-cara:
kisar cili dan bawang jangan terlalu halus.
panaskan kuali dan masukkan minyak.
tumis bahan kisar.
bila agak kering masukkan garam, gula atau honey.
masak hingga cili betul-betul kering.
ketepikan dan sejukkan.
boleh disimpan untuk kegunaan lain.
boleh juga ditambahkan dengan bijan juka suka.

 

No comments:

Post a Comment