Assalammualaikum...
yang sebenarnya celik-celik dapur jarang ke pasar waktu summer begini... tapi nak dijadikan cerita entah mimpi apa bangun pagi terasa nak ke pasar... cerita ni kira flashback lah ye... sebabnya celik-celik dapur ke pasar sabtu lepas... hehehe...
lebih kurang pukul 6.15pg celik-celik dapur dah sampai di pasar... masuk ke beef section dulu... beli ribs 2kg and tenderloin 3kg... kemudian baru ke fish section... walau pun panas diluar dalam pasar sejuk sebab aircond... jadi tak lah berbau sangat hanyir ikan... pusing-pusing beli sotong 2kg... dah dapat sotong, tengok ikan pula... banyak sherry dan tenggiri... tapi dan bosan asyik makan ikan yang sama... jumpa selar kuning angkut 2kg... dalam hati "lama tak makan ikan kembung"... nampaknya semua yang jenis besar-besar... nak cari kembung kecik-kecik sedap digoreng... kena dengan nasi panas, sayur lemak kobis, sambal belacan... sedap tu... dari satu lane ke satu lane celik-celik dapur pusing... akhirnya ada 1 tempat je yang jual kembung yang dicari-cari... shinning, mata segar bugar gitu... geram punya pasal celik-celik dapur beli 3kg... hehehe...
arwah bonda selalu cakap... "orang tamak selalu rugi"... beli ikan time summer banyak-banyak siapa suruh... sampai je dirumah mula lah bersilat... celik-celik dapur suka bersihkan/siang ikan, daging, sotong, udang dll baru lah disimpan ke dalam freezer... put small portion into zip lock plastic untuk sekali masak... bila selesai daging dan sotong tiba giliran ikan pulak... siang selar kuning dulu... then kembung... alamak... kembung yang tadi segar bugar ada yang dah pecah perut... 1kg ikan kembung dah tak cantik... 2kg lagi Alhamdulillah masih cantik... dalam kamus memasak celik-celik dapur ikan yg pecah perut selalunya akan jadi kuah laksa je... celik-celik dapur tak suka goreng or masak berkuah ikan yang dah pecah perut, nanti tak cantik bila dihidangkan... pelik betul perangai...
nak buat laksa tengah-tengah summer lagi lah kurang menarik... kalau winter tu ok lah... panjang kan cerita kali ni... awal-awal tadi kan dah cakap flashback... flashback kenalah panjang sikit... kalau tidak nanti orang tak faham... hehehe... yang sebenarnya nak cerita pasal keropok lekor je... hehehe... apa-apa pun terima kasih pada yang sudi menjengah...
credit and thank you to my cousin Misah for this recipe...
250gm tepung ubi
250gm tepung gandum
1 sudu besar baking powder
garam secukup rasa
*** (celik-celik dapur tambah sedikit ground white pepper)
terpulang pada citarasa sendiri...
Cara-cara:
Kisar isi ikan.
Dalam bekas besar satukan semua bahan-bahan diatas kecuali ikan.
Gaul rata.
Masukkan isi ikan dan uli hingga menjadi doh.
Roll memanjang.
Didihkan air dan rebus hingga keropok timbul.
Sejukkan dan potong mengikut selera masing-masing.
Bolehlah digoreng.
yang sebenarnya celik-celik dapur jarang ke pasar waktu summer begini... tapi nak dijadikan cerita entah mimpi apa bangun pagi terasa nak ke pasar... cerita ni kira flashback lah ye... sebabnya celik-celik dapur ke pasar sabtu lepas... hehehe...
lebih kurang pukul 6.15pg celik-celik dapur dah sampai di pasar... masuk ke beef section dulu... beli ribs 2kg and tenderloin 3kg... kemudian baru ke fish section... walau pun panas diluar dalam pasar sejuk sebab aircond... jadi tak lah berbau sangat hanyir ikan... pusing-pusing beli sotong 2kg... dah dapat sotong, tengok ikan pula... banyak sherry dan tenggiri... tapi dan bosan asyik makan ikan yang sama... jumpa selar kuning angkut 2kg... dalam hati "lama tak makan ikan kembung"... nampaknya semua yang jenis besar-besar... nak cari kembung kecik-kecik sedap digoreng... kena dengan nasi panas, sayur lemak kobis, sambal belacan... sedap tu... dari satu lane ke satu lane celik-celik dapur pusing... akhirnya ada 1 tempat je yang jual kembung yang dicari-cari... shinning, mata segar bugar gitu... geram punya pasal celik-celik dapur beli 3kg... hehehe...
arwah bonda selalu cakap... "orang tamak selalu rugi"... beli ikan time summer banyak-banyak siapa suruh... sampai je dirumah mula lah bersilat... celik-celik dapur suka bersihkan/siang ikan, daging, sotong, udang dll baru lah disimpan ke dalam freezer... put small portion into zip lock plastic untuk sekali masak... bila selesai daging dan sotong tiba giliran ikan pulak... siang selar kuning dulu... then kembung... alamak... kembung yang tadi segar bugar ada yang dah pecah perut... 1kg ikan kembung dah tak cantik... 2kg lagi Alhamdulillah masih cantik... dalam kamus memasak celik-celik dapur ikan yg pecah perut selalunya akan jadi kuah laksa je... celik-celik dapur tak suka goreng or masak berkuah ikan yang dah pecah perut, nanti tak cantik bila dihidangkan... pelik betul perangai...
nak buat laksa tengah-tengah summer lagi lah kurang menarik... kalau winter tu ok lah... panjang kan cerita kali ni... awal-awal tadi kan dah cakap flashback... flashback kenalah panjang sikit... kalau tidak nanti orang tak faham... hehehe... yang sebenarnya nak cerita pasal keropok lekor je... hehehe... apa-apa pun terima kasih pada yang sudi menjengah...
credit and thank you to my cousin Misah for this recipe...
Bahan-bahan:
1kg isi ikan 250gm tepung ubi
250gm tepung gandum
1 sudu besar baking powder
garam secukup rasa
*** (celik-celik dapur tambah sedikit ground white pepper)
terpulang pada citarasa sendiri...
Cara-cara:
Kisar isi ikan.
Dalam bekas besar satukan semua bahan-bahan diatas kecuali ikan.
Gaul rata.
Masukkan isi ikan dan uli hingga menjadi doh.
Roll memanjang.
Didihkan air dan rebus hingga keropok timbul.
Sejukkan dan potong mengikut selera masing-masing.
Bolehlah digoreng.
No comments:
Post a Comment