Assalammualaikum...
lama betul celik-celik dapur tak makan/buat tepung bungkus... teringinlah pulak... last buat semasa masih lagi di Nabih Salleh... beberapa tahun yang lalu... sebabnya hanya celik-celik dapur seorang sahaja yang makan... nak buat pun macam tak berbaloi...
1st time on April 9th 2011...
2nd time is today, May 10th 2014...
bahan-bahan utk inti:
1 biji kelapa parut diambil putih sahaja
150gm dark brown sugar (boleh lebihkan kalau suka manis)
1 helai daun pandan
sedikit air
cara-cara:
cairkan gula dgn air bersama daun pandan menggunakan api sederhana.
masukkan kelapa parut dan gaul rata.
masak hingga air gula kering.
sejuk dan bulat-bulatkan
bahan-bahan kuih:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
1 sudu teh garam
4 sudu besar tepung beras pulut
sedikit air
daun pisang secukupnya (dilayur)
cara-cara:
campurkan tepung beras pulut dgn air utk membentuk doh.
bulat-bulatkan doh dan leperkan doh.
masukkan inti dan tutup kemas menjadi bebola.
bancuh tepung beras bersama santan dan garam.
kacau diatas api sederhana hingga separuh masak.
panaskan kukusan.
ambil 2 sudu besar bancuhan tepung yg telah dimasak dan letakkan diatas daun pisang.
letakkan 2 biji bebola inti tadi dan tutup dgn 1 sudu besar bancuhan tepung.
balut adunan seperti gambar diatas.
kukus selama 20minit.
lama betul celik-celik dapur tak makan/buat tepung bungkus... teringinlah pulak... last buat semasa masih lagi di Nabih Salleh... beberapa tahun yang lalu... sebabnya hanya celik-celik dapur seorang sahaja yang makan... nak buat pun macam tak berbaloi...
1st time on April 9th 2011...
2nd time is today, May 10th 2014...
bahan-bahan utk inti:
1 biji kelapa parut diambil putih sahaja
150gm dark brown sugar (boleh lebihkan kalau suka manis)
1 helai daun pandan
sedikit air
cara-cara:
cairkan gula dgn air bersama daun pandan menggunakan api sederhana.
masukkan kelapa parut dan gaul rata.
masak hingga air gula kering.
sejuk dan bulat-bulatkan
bahan-bahan kuih:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
1 sudu teh garam
4 sudu besar tepung beras pulut
sedikit air
daun pisang secukupnya (dilayur)
cara-cara:
campurkan tepung beras pulut dgn air utk membentuk doh.
bulat-bulatkan doh dan leperkan doh.
masukkan inti dan tutup kemas menjadi bebola.
bancuh tepung beras bersama santan dan garam.
kacau diatas api sederhana hingga separuh masak.
panaskan kukusan.
ambil 2 sudu besar bancuhan tepung yg telah dimasak dan letakkan diatas daun pisang.
letakkan 2 biji bebola inti tadi dan tutup dgn 1 sudu besar bancuhan tepung.
balut adunan seperti gambar diatas.
kukus selama 20minit.
Sedapnya Aifa.. Thank You Thank You..
ReplyDeleteU R most welcome Yong... tapi, inti terlebih manis kan??? :)))
Delete