Saturday, 12 April 2014

Roti Naik

Assalammualaikum...
agak lama juga celik-celik dapur tak bersiaran diruangan My Little Kitchen celik-celik dapur... hari ni berpeluang, walaupun dlm kesibukan melayan kerenah MPH di hujung minggu sempat celik-celik dapur mencuba buat kali kedua resepi roti naik...

teringat zaman celik-celik dapur kecil dahulu... tak pernah tahu pulak nama roti ni roti naik... apa yang celik-celik dapur tahu roti je... :))) celik-celik dapur akan cakap pada arwah bonda "Mak, acik nak makan roti pagi esok yang mak buat bukan yang beli... acik nak bawa pi sekolah jugak"... entah bila masanya arwah bonda menguli... zaman dulu bukannya ada bread maker... yang tahunya bila bangun pagi, dah siap terhidang satu loyang roti yang masih panas... sedap sangat... masih terasa ditekak celik-celik dapur kelembutan dan kekenyalan roti yang arwah bonda buat... yang pastinya celik-celik dapur akan korek bahagian tengah sahaja... bahagian atas dan bawah arwah bonda atau abah yang habiskan... :))) sekarang tiba giliran celik-celik dapur pula yang makan bahagian atas dan bawah... sebabnya anak montel celik-celik dapur Azri pun suka korek bahagian tengah sahaja... dimana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan??? like mother like son... :)))

banyak jugaklah blog yang celik-celik dapur browse utk cari resepi roti naik... terima kasih pada blog Mat Gebu...

1st attempt on April 2nd 2014... inilah hasilnya... mmg gebu... cuma texture tak sama macam roti arwah bonda...



bahan-bahan:
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
250ml air
50gm susu tepung
3/4 sudu kecil bread improver (celik-celik dapur guna 1 biji telur)
180gm caster sugar
100gm butter
1 sudu kecil esen vanilla
11gm yeast

cara-cara:
satukan semua bahan-bahan diatas kecuali butter.
uli hingga menjadi doh.
masukkan butter sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal.
biarkan hingga doh naik.
tumbuk doh utk keluarkan udara.
bahagikan doh kepada 16 bahagian.
bulat-bulatkan.
susun doh dalam Loyang yang telah disapu dengan butter.
tutup doh biarkan ia naik sekali lagi.
bakar dlm oven dgn suhu 190'C selama 15-20minit.
sapukan butter pada permukaan roti sebaik dikeluarkan dari oven.
biarkan sejuk.


my 2nd attempt on April 12th, 2014... inilah hasilnya... Alhamdulillah lembut dan kenyal nya sama seperti roti arwah bonda... sayu rasa hati, teringatkan arwah bonda... Al Fatihah buat bonda tersayang... ada sedikit penambahan dan pengurangan yang celik-celik dapur buat...



bahan-bahan:
600gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu kecil yeast (dibancuh dgn 100ml air suam yg dicampur dgn 1 sudu kecil gula)
200gm gula
60gm butter
40gm Crisco (butter taste)
25gm susu tepung
50ml susu pekat manis (dibancuh dgn 150ml air)

cara-cara:
tutup bancuhan yeast hingga ia berbuih.
satukan tepung, gula dan susu tepung.
gaul sebati.
masukkan bancuhan susu, telur dan yeast.
gaul rata, doh mmg akan melekat dijari kecuali ada bread maker.
masukkan butter dan Crisco dan uli lagi.
(celik-celik dapur tak uli lama pun sbb doh mmg melekat)
tutup doh dan biar doh kembang 2 kali ganda.
tumbuk doh utk keluarkan udara.
bahagikan doh mengikut citarasa masing-masing dan bulat-bulatkan.
susun dlm loyang yang siap disapu dgn butter.
tutup dan biarkan doh naik sekali lagi.
sapukan permukaan atas doh dgn kuning telur yang dicampur dgn sedikit UHT milk.
bakar dlm oven dgn suhu 190'C selama 20-30minit.
sapu sedikit butter diatas permukaan roti sebaik keluar dari oven.
sejukkan.

***(1st attempt resepi dari Mat Gebu)
***(2nd attempt resepi yang telah diubah suai)
 

No comments:

Post a Comment